A modern kor hatásai erősen megfigyelhetőek az emberi testen. A sok ülőmunka, számítógépezés és okostelefon használat, mind-mind rontják a testtartás. Minden ilyen tevékenység közben egy olyan testhelyzetbe kényszerülünk, amelyet a testünknek idegen, ezért egy idő után alkalmazkodik hozzá. Az előreeső vállak, domború hát és előre eső fejtartás csak a kezdet! A sok ülés hatására a farizom nem dolgozik a nap nagy részében, ezért inaktívvá válik és a feladatát átveszik a környező izmok, amelyek emiatt túlterheltek, feszesek lesznek (például a combhajlítók).

bad-posture-urgent-care

Képzeljünk el egy irodában dolgozó embert, mondjuk Bélát, aki napi 8 órát tölt ülve (minimum). Az ismerősei hatására elkezd sportolni, mondjuk futni, mert az a legelterjedtebb mozgásforma és nem is kerül pénzbe. Az ülőmunka miatt berögzült kényszertartás miatt a futás egy olyan  mozgás, ami hatalmas stressz a testnek. Mivel inaktív a farizom, a csípő nyújtását, a medence stabilizálását a combhajlítók és a hátizom alsó, deréktáji része veszi át. Emellett olyan segédizmok túlműködhetnek, mint a körteképű izom (piriformis). A körteképű izom nem egy nagy és vaskos izom, de annál fontosabb, mert komoly problémát okozhat.

piriformis

Ha a piriformis túlfeszül, alatta futó ideget (ülőideget) is nyomás alatt fogja tartani. Ez a fartájékon és a comb hátsó területén jelentkező fájdalmat okozhat, de lesugározhat a térdig, vagy akár a lábszárba is. Ez a végtagba sugárzó fájdalom könnyen összetéveszthető a gerincsérv okozta kisugárzó fájdalommal. Ezért Béla elmegy orvoshoz, aki pihenést és krémeket fog javasolni. A sportkrémek darabja 2-5000 forint körül mozog. A fájdalom miatt betegállományba fog menni Béla, ami legalább 3 nap kiesés a munkából, amely újabb költség neki. A fájdalom egy ilyen kezelés hatására (mivel nem az okot szüntettük meg, csak a tüneteket kezeltük) visszatérő lesz, ergo újra krémek sokasága és orvoslátogatás lesz a következmény. Egy idő után az orvos bizony felhozhatja a műtét lehetőségét is! Mindez elkerülhető, hogy ha tisztában vagyunk azzal, hogy az életünk, a környezetünk mennyire befolyásolja a testünket. Minden ilyen és ehhez hasonló fájdalom és mozgásszervi probléma elkerülhető a testtartás normál helyzetbe állításával és az izomegyensúly helyreállításával. Hosszú távon megszüntethetjük a fájdalom okát, ami nem kerül többe, mint pár tubus sportkrém, amit a tüneti kezeléskor az ember magára ken!

sedet

avatar-testimonial-courses

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam accumsan est at tincidunt luctus. Duis nisl dui, accumsan eu hendrerit sit amet, rutrum efficitur lacus.

Amy Adams
Creative Student

Over 12,000
5 Star Ratings

Rated 5/5 by 12,000 Students

Leave A Comment

Related Posts