A modern kor hatásai erősen megfigyelhetőek az emberi testen. A sok ülőmunka, számítógépezés és okostelefon használat, mind-mind rontják a testtartás. Minden ilyen tevékenység közben egy olyan testhelyzetbe kényszerülünk, amelyet a testünknek idegen, ezért egy idő után alkalmazkodik hozzá. Az előreeső vállak, domború hát és előre eső fejtartás csak a kezdet! A sok ülés hatására a farizom nem dolgozik a nap nagy részében, ezért inaktívvá válik és a feladatát átveszik a környező izmok, amelyek emiatt túlterheltek, feszesek lesznek (például a combhajlítók).

bad-posture-urgent-care

Képzeljünk el egy irodában dolgozó embert, mondjuk Bélát, aki napi 8 órát tölt ülve (minimum). Az ismerősei hatására elkezd sportolni, mondjuk futni, mert az a legelterjedtebb mozgásforma és nem is kerül pénzbe. Az ülőmunka miatt berögzült kényszertartás miatt a futás egy olyan  mozgás, ami hatalmas stressz a testnek. Mivel inaktív a farizom, a csípő nyújtását, a medence stabilizálását a combhajlítók és a hátizom alsó, deréktáji része veszi át. Emellett olyan segédizmok túlműködhetnek, mint a körteképű izom (piriformis). A körteképű izom nem egy nagy és vaskos izom, de annál fontosabb, mert komoly problémát okozhat.

piriformis

Ha a piriformis túlfeszül, alatta futó ideget (ülőideget) is nyomás alatt fogja tartani. Ez a fartájékon és a comb hátsó területén jelentkező fájdalmat okozhat, de lesugározhat a térdig, vagy akár a lábszárba is. Ez a végtagba sugárzó fájdalom könnyen összetéveszthető a gerincsérv okozta kisugárzó fájdalommal. Ezért Béla elmegy orvoshoz, aki pihenést és krémeket fog javasolni. A sportkrémek darabja 2-5000 forint körül mozog. A fájdalom miatt betegállományba fog menni Béla, ami legalább 3 nap kiesés a munkából, amely újabb költség neki. A fájdalom egy ilyen kezelés hatására (mivel nem az okot szüntettük meg, csak a tüneteket kezeltük) visszatérő lesz, ergo újra krémek sokasága és orvoslátogatás lesz a következmény. Egy idő után az orvos bizony felhozhatja a műtét lehetőségét is! Mindez elkerülhető, hogy ha tisztában vagyunk azzal, hogy az életünk, a környezetünk mennyire befolyásolja a testünket. Minden ilyen és ehhez hasonló fájdalom és mozgásszervi probléma elkerülhető a testtartás normál helyzetbe állításával és az izomegyensúly helyreállításával. Hosszú távon megszüntethetjük a fájdalom okát, ami nem kerül többe, mint pár tubus sportkrém, amit a tüneti kezeléskor az ember magára ken!

sedet

Oszd meg ismerőseiddel