Előző bejegyzésünkben a 8 pszichológiai éhség közül az ingeréhséget mutattuk be részletesen. Most nézzünk egy másfajta, de igen gyakori éhséget: a szeretetéhséget!

“Számodra mit jelent a szeretet?”

Erre a kérdésre sokan, sokféle választ adhatnak, hiszen mindenki másként éli meg. A szeretetnek azonban két nagyon fontos összetevője van: az eredendő tisztelet és a figyelem.
Gyakran megfigyelhető, hogy az evészavaros ember nem tiszteli önmagát: ez megnyilvánulhat állandó értéktelenségérzésben, vagy ahogyan a testével bánik (koplalás, önhánytatás, pukkadásig evés), vagy ahogy arról beszél. Az öntisztelet hiánya sokszor emberi kapcsolataikban is megmutatkozik: alá-fölérendelt viszonyban érzik magukat, áldozat/mártír szerepet vállalnak. Gyakran önmagukat dehumanizálják: fogyási kudarcaik miatt vagy a túlevések utáni bűntudat miatt vétkesnek és csökkent értékűnek érzik magukat.
Pedig a tisztelet mindenkinek alanyi jogon jár, nem kell kiérdemelni, nem kell bizonyítani, letenni valamit az asztalra. Életünk első napjától tiszteletre méltó emberek vagyunk.
A szeretet másik összetevője a figyelem. Csak úgy szerethetek valakit, ha ismerem, ha figyelek rá, kíváncsi vagyok rá, érdekel, milyen is valójában. Ehhez pedig elengedhetetlen az egymásra szánt idő. Manapság ez a családok és párkapcsolatok talán leggyengébb pontja. Statisztikák szerint a szülők manapság átlagosan heti fél órát (azaz napi 4,5 percet töltenek el gyermekeikkel), s a kapcsolatok felbomlásának egyik leggyakoribb oka az együtt töltött idő hiánya. A minőségi idő alapja a figyelem: az nem együtt töltött idő, ha kiviszem a gyereket a játszótérre, de közben telefonálok; és az sem, ha elviszem a páromat vacsorázni, de közben mindketten facebookozunk…stb. Pedig a közös étkezések a minőségi idő eltöltésének nagyszerű alkalmai lehetnének. Amikor együtt eszik a család (nem, nem a fotelban a tévét bámulva, hanem az asztal körül) hamarabb elfogy a zöldség és a gyümölcs (feltéve, ha kerül ilyen az asztalra…kerüljön!) , közben mindenki elmesélheti, mi történt vele aznap, milyen elintéznivalói, tervei vannak másnap… Egy szépen megterített asztal sokféle üzenetet közvetíthet a hazatérő családtagoknak: “Jó, hogy itt vagy, már vártalak!”, “Gondoltam rád, fontos vagy nekem!”. A hétköznapokban sokszor ez kivitelezhetetlennek tűnik, de a hétvégék, ünnepnapok kiváló lehetőséget teremtenek erre.

szeretetehseg_mozgasmuhely_szeged

Ha tiszteled a másik embert, elfogadod és értékeled az ő megismételhetetlen egyéniségét, érdeklődéssel és örömmel figyeled, ki ő és mivé válik, akkor ennek hatására benne egy igen fontos érzés jelenik meg. Biztonságban és ugyanakkor szabadnak is érzi magát. Törődnek vele, fontos a másiknak. Meg meri mutatni az erősségeit és gyengeségeit. Szeretve érzi magát.
Igen, sokszor erre éheznek nap mint nap az evési problémákkal küzdő emberek.

Ha szeretnél többet megtudni a pszichológiai éhségről, ha szeretnéd megérteni az elhízásod lelki hátterét és kész vagy megszüntetni az okokat a tünetek kezelése helyett bátran ajánlom Lukács Liza Az éhes lélek gyógyítása című könyvét és a mashogy.hu oldalt.

Oszd meg ismerőseiddel