Előző bejegyzésünkben a 8 pszichológiai éhség közül az ingeréhséget mutattuk be részletesen. Most nézzünk egy másfajta, de igen gyakori éhséget: a szeretetéhséget!

“Számodra mit jelent a szeretet?”

Erre a kérdésre sokan, sokféle választ adhatnak, hiszen mindenki másként éli meg. A szeretetnek azonban két nagyon fontos összetevője van: az eredendő tisztelet és a figyelem.
Gyakran megfigyelhető, hogy az evészavaros ember nem tiszteli önmagát: ez megnyilvánulhat állandó értéktelenségérzésben, vagy ahogyan a testével bánik (koplalás, önhánytatás, pukkadásig evés), vagy ahogy arról beszél. Az öntisztelet hiánya sokszor emberi kapcsolataikban is megmutatkozik: alá-fölérendelt viszonyban érzik magukat, áldozat/mártír szerepet vállalnak. Gyakran önmagukat dehumanizálják: fogyási kudarcaik miatt vagy a túlevések utáni bűntudat miatt vétkesnek és csökkent értékűnek érzik magukat.
Pedig a tisztelet mindenkinek alanyi jogon jár, nem kell kiérdemelni, nem kell bizonyítani, letenni valamit az asztalra. Életünk első napjától tiszteletre méltó emberek vagyunk.
A szeretet másik összetevője a figyelem. Csak úgy szerethetek valakit, ha ismerem, ha figyelek rá, kíváncsi vagyok rá, érdekel, milyen is valójában. Ehhez pedig elengedhetetlen az egymásra szánt idő. Manapság ez a családok és párkapcsolatok talán leggyengébb pontja. Statisztikák szerint a szülők manapság átlagosan heti fél órát (azaz napi 4,5 percet töltenek el gyermekeikkel), s a kapcsolatok felbomlásának egyik leggyakoribb oka az együtt töltött idő hiánya. A minőségi idő alapja a figyelem: az nem együtt töltött idő, ha kiviszem a gyereket a játszótérre, de közben telefonálok; és az sem, ha elviszem a páromat vacsorázni, de közben mindketten facebookozunk…stb. Pedig a közös étkezések a minőségi idő eltöltésének nagyszerű alkalmai lehetnének. Amikor együtt eszik a család (nem, nem a fotelban a tévét bámulva, hanem az asztal körül) hamarabb elfogy a zöldség és a gyümölcs (feltéve, ha kerül ilyen az asztalra…kerüljön!) , közben mindenki elmesélheti, mi történt vele aznap, milyen elintéznivalói, tervei vannak másnap… Egy szépen megterített asztal sokféle üzenetet közvetíthet a hazatérő családtagoknak: “Jó, hogy itt vagy, már vártalak!”, “Gondoltam rád, fontos vagy nekem!”. A hétköznapokban sokszor ez kivitelezhetetlennek tűnik, de a hétvégék, ünnepnapok kiváló lehetőséget teremtenek erre.

szeretetehseg_mozgasmuhely_szeged

Ha tiszteled a másik embert, elfogadod és értékeled az ő megismételhetetlen egyéniségét, érdeklődéssel és örömmel figyeled, ki ő és mivé válik, akkor ennek hatására benne egy igen fontos érzés jelenik meg. Biztonságban és ugyanakkor szabadnak is érzi magát. Törődnek vele, fontos a másiknak. Meg meri mutatni az erősségeit és gyengeségeit. Szeretve érzi magát.
Igen, sokszor erre éheznek nap mint nap az evési problémákkal küzdő emberek.

Ha szeretnél többet megtudni a pszichológiai éhségről, ha szeretnéd megérteni az elhízásod lelki hátterét és kész vagy megszüntetni az okokat a tünetek kezelése helyett bátran ajánlom Lukács Liza Az éhes lélek gyógyítása című könyvét és a mashogy.hu oldalt.

avatar-testimonial-courses

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam accumsan est at tincidunt luctus. Duis nisl dui, accumsan eu hendrerit sit amet, rutrum efficitur lacus.

Amy Adams
Creative Student

Over 12,000
5 Star Ratings

Rated 5/5 by 12,000 Students

Leave A Comment

Related Posts