Testünk nem különálló izmok halmaza, hanem egy folyamatosan összefüggő hálózat, ahol a kötőszöveti rendszeren keresztül minden mindennel kapcsolatban áll. A minden mindennel, nem csak azt jelenti, hogy a test különböző izmainak állapota, működése befolyásolják egymást, hanem azt is jelenti, hogy testünkben a különböző szervrendszerek működése is hatással van egymással: hormonális, idegrendszeri és fasciális kapcsolat is létezik. Ezt a kapcsolatot a jógában már több ezer éve ismerik és használják (ha nem is olyan tudatosan, mint a nyugati világban). Az elmúlt évtized kutatásai alapján az orvostudományban, fizioterápiában  és sporttudományban is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fasciális szemléletű módszerekre. Vagyis az elmúlt években szinte minden a fasciáról szól. (Ha szeretnél erről részletesen olvasni, katt ide.)

fasciajoga

A tradícionális jógairányzatok mellett gyakran találkozhatunk alkalmazott jógairányzatokkal, amelyek a jóga eszköztárát használják bizonyos célok elérésére, meghatározott célcsoport számára (pl. gerincjóga, kismama jóga, gyerekjóga, senior jóga…stb) Mint ahogy minden egyes jógaóra függ az adott oktató stílusától, szakképzettségétől, az önismereti úton szerzett saját tapasztalataitól, így az elmúlt években a jógaórákra is begyűrűzött a fasciális szemlélet. Tudatosan felépített, egész testet átmozgató jógaórák ezek, amelyek megtartják a jóga tradícionális és/vagy alkalmazott eszköztárát, mégis van benne valami más, valami plusz (a fascia!!!), amitől a végén teljesebbnek érezhetjük magunkat.

A fascia a forma szerve. Ha minden szervünket, testi sejtünket eltávolítanánk, csak a fasciát tartanánk meg, saját testünk tökéletes mását kapnánk. Mint ahogy minden test teljesen egyedi, így mindenkinek egyedi kötőszöveti rendszere (fasciája) van, kinek itt van blokk, kinek ott van feszültség. A fascia meghatározza testtartásunkat és mozgásunkat is. Éppen ezért van, hogy mindannyian egyedi testtartással és egyedi mozgással rendelkezünk (természetesen mindegyikben vannak sémák, amik több emberre is ráhúzhatók, de alapjában egyediek vagyunk, mint ahogy az ujjlenyomatunk is az.)

yogafascia

A fasciális szemléletű mozgástípusokban az a szuper, hogy egységként kezeli a testet: ha egy mozdulatot csinálunk, ahhoz az izmok, ízületek, csontok, kötőszövet (és sokszor még nagyon sok más is: hiszen, ha például csinálunk egy gerinccsavarást, azzal nem csak a gerincünkre hatunk, hanem a belső szerveinkre, légzésünkre is) harmonikus együttműködése szükséges. Ha valahol blokk van, a mozgás tudatos használatával ezeket a blokkokat (az esetek többségében) tudjuk oldani.

Fasciális jógaterápián a mozgás mellett manuális technikákkal is segítjük a blokkok oldását, a mozgásminőség javítását és a testtartás harmonizálását. Egyéni foglalkozás, ahol az egyéni sajátosságokra fókuszálunk: statikus tartásvizsgálat alapján következtethetünk blokkokra, amelyek bizonyos mozgásokat nehezítenek (pl.: vállnyitást, hátrahajlítást, csípőrotációkat…stb.), más területen túlmozgásból eredő fokozott terhelést tapasztalhatunk (pl.: hátrahajlításnál derékfájdalmat, csípőrotációnál térdproblémát…stb.). Mozgás során megvizsgáljuk, hogy a mozgás létrehozásában szerepet játszó fontos események jó helyen, megfelelő időben, megfelelő módon történnek-e. Majd ezt követően manuális technikával mobilizáljuk a letapadt szöveteket, lazítjuk a túlfeszült részeket, tudatos mozgással pedig tréningezzük a testet.

017bc60922c1000f786116413559d74abc9f34a62a

Mozgás során az alapokra helyezzük a hangsúlyt, majd lépésről-lépésre egyénre szabott rávezető és előkészítő gyakorlatokkal haladunk nehezebb mozgások felé (legyen szó akár fordított testhelyzetekről, mély hátrahajlásokról, csípőnyitásról, kartámaszokról…)

Kinek ajánlott a fasciális jógaterápia?

Aki szeretne tudatosabb lenni, tudatosan mozogni és megérteni a saját teste működését.

Aki szeretne megdolgozni egy harmónikusan működő testért.

Aki szeretné lesajátítani a mozgások alapjait és szeretne sérülésmentesen fejlődni.

Aki úgy érzi, hogy többet is ki tud vagy ki szeretne hozni magából, mint amennyit eddig sikerült.

 

Ha szeretnéd megtapasztalni, hogy a fasciális jógaterápia eszköztárával mit tudsz kihozni a testedből, a gyakorlásodból, a mozgásodból, jelentkezz! Várlak szeretettel! 🙂

 

image1

Oszd meg ismerőseiddel