A fekvőtámasz a világ egyik legjobb gyakorlata. Bárhol, bármikor csinálhatod. Nem kell hozzá semmilyen eszköz, csak a saját tested. Sokak számára azonban nehézséget jelent akár egyetlenegy szabályos fekvőtámasz kivitelezése is, ezért könnyített variációk szükségesek. Legelterjedtebb a női fekvőtámasz néven ismert variáció. Ez azonban nem segíti a szabályos fekvőtámasz végrehajtását. De vajon miért?
Ehhez először is vegyük szemügyre a két testtartást és a mozgásban, illetve tartásban részt vevő izmokat!
A szabályos fekvőtámasz kiindulóhelyzetében a lábak ki vannak nyújtva, feszesek és zártak, farizmok és törzsizmok megfeszítve stabilan tartják a derekat, a gerinc neutrális pozícióban, vállak lehúzva, hátrafele forgatva, nyak a gerinc meghosszabbítása, tekintet lefele néz. Vagyis ebben a pozícióban szinte minden izom megfeszül. Éppen ezért olyan nehéz sokáig megtartani helyesen ezt a helyzetet. Karhajlítás közben az egész test egy egyenesként mozdul lefele, a derék nem esik be, a medence nem marad fönn, és a karok 45fokos szöget zárnak be a törzzsel, úgy, hogy a végpontban az alkar nagyjából függőleges marad. Vagyis az egész test szinkronban működik együtt a mozgás teljes időtartama alatt.
Nézzük, ehhez képest mi változik a térdelős fekvőtámaszhelyzetben! Először is, ebben az esetben a lábakat teljes mértékig kivontuk a munkából. Emiatt sokkal nehezebb lesz a farizmokat megfeszítve stabilizálni a medencét és a derekat. A hasizmok sem dolgoznak megfelelően.

fekvo_1.jpg
Tehát, a stabilizáló izmok nem működnek megfelelően és maga a mozgásminta sem fog jól rögzülni, ha női fekvőtámasszal erősítesz arra, hogy később képes legyél szabályos fekvőtámaszt csinálni. Habár sokan úgy érzik, a kar ereje, ami megakadályozza a helyes gyakorlat kivitelezését, sokszor tulajdonképpen a törzsizom gyengesége és/vagy a megfelelő mozgásminta hiánya a fő probléma. Így, ha csak térdelve csinálod a fekvőtámaszokat, soha nem leszel képes igazi, szép és szabályos fekvőtámaszt csinálni.
Mi a megoldás?
Ha nem tudsz szabályos fekvőtámaszt csinálni, módosítsd úgy, hogy a tested optimálisan erősödjön és megtanulja a megfelelő mozgást! Ha a kezeket felteszed egy padra (asztal szélére vagy ágy szélére…stb.) ugyanúgy kisebb a terhelés a felsőtestnek, mint a térdelős változatnál, de aktívan használod a törzsizmokat, farizmokat, lábakat a stabilizáláshoz és a mozgást is helyesen tudod elvégezni. Ahogy fejlődsz, úgy egyre lejjebb tudod tenni a kezeket, míg végül elérsz a talajig. 🙂

avatar-testimonial-courses

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam accumsan est at tincidunt luctus. Duis nisl dui, accumsan eu hendrerit sit amet, rutrum efficitur lacus.

Amy Adams
Creative Student

Over 12,000
5 Star Ratings

Rated 5/5 by 12,000 Students

Leave A Comment

Related Posts