Mi a szerepe a víznek a manuálterápiában?

Mi a szerepe a víznek a manuálterápiában?

Manapság, ha sportolásról, étkezésről és betegségről van szó, mindig sokat halljuk/látjuk, hogy vizet kell inni…sokat! A rengeteg clickbaites cím alatt sosem látjuk az igazságot: miért is fontos a víz? És ez miért fontos a rehabilitációban, manuálterápiában?

 

Már a csapból is az folyik, hogy a testünk 72%-a víz, ezért inni kell, mert kiszáradunk, mint a Szahara. Lesarkítva majdnem így van, de el is mondom miért:

A szöveteink kevesebb szilárd építőelemet tartalmaz, mint vizet. A legfontosabb szövetünk (a jelenlegi tudomány szerint) a fasciánk.

A fasciát úgy kell elképzelni, mint egy 3 dimenziós hálót, ami mindent behálóz. Ott van mindenhol, minden izomnak, ízületnek van egy-egy hálója, ami kisebb-nagyobb csomagokban van többedmagukkal. 

 

A fascia alkotóelemei az alábbiak: sejtek, rostok (elasztin és kollagén) és az alapszövet (víz, ionok, proteoglycan). A rostok és az alapszövet alkotja az extracelluláris mátrixot. Előfordulhat minden halmazállapotban: géltől a kemény szövetig, függően attól,

A képen viscerális, azaz belső szervi manuálterápiás kezelés látható.

A képen viscerális, azaz belső szervi manuálterápiás kezelés látható.hol van, tartania kell (több a kollagén) vagy nyújthatónak kell lennie (több az elasztin). A vizet is itt tároljuk, kötött formában.

 

De vajon mennyire számít, hogy sokat igyunk? Kevésbé lesz panaszos az, aki napi 4 litert iszik, mint aki napi másfelet? 

Persze fontos a mennyiség is, hiszen a szerveinknek kell a folyadék, az anyagcsere miatt. De nem mindegy, hogy a fasciánk és a környező szövetek beengedik-e a vizet! Ha pattong egy izom az alkarban, akkor a környező területek feszesek, nem engedik be a folyadékot, nem mozdul az anyagcsere. Felhalmozódnak az anyagcsere bomlástermékei és tovább fokozzák a problémát. Hasonlóan a hegeink is ilyenek: letapadtak a fasciák, a köztük lévő artériák, vénák nem tudják elszállítani, amit el kell és nem kapnak friss vért sem, ezért vagy helyben vagy távolabb a hegtől (ilyen is gyakran van) okoznak egy problémát.

 

Tehát nem csak az a lényeg, hogy igyunk, hanem felszabadítsuk a víz útját mindenhova! Ebben segíthet a masszázs, manuálterápia vagy bármilyen SMR eszköz helyes használata!