Ha te is azok közé tartozol, akik rendszeresen használják okostelefonjukat emailezésre, üzenetváltásra, facebookozásra, instagramozásra, youtubeozásra, hírolvasásra…stb, mint nagyjából minden 5. ember, akkor ezt a cikket mindenképpen olvasd el! A tested a tét…

Egyáltalán nem lepődünk meg, ha ezt a képet látjuk magunk előtt.

okostelefon_nyak1

Tipikus. Mindenki lehajtott fejjel megy az utcán, vár a buszmegállóban, ül a padon és közben folyamatosan csekkolja ki lájkolta éppen a legutóbbi feltöltött fotóját.
Ha a fejünk, normális vagyis neutrális pozícióban van, nagyjából 5kg-nyi súlyt cipelünk a nyakunkon. Azonban, ha a fejünket előre hajtjuk ez a súly megtöbbszöröződik.

mobil_fejtartas

Ez az előrehelyezett fejtartás hatalmas nyíróerőt jelent a nyakcsigolyáknak, porckorongoknak, és nagymértékben túlterheli a nyakizmokat és ínszalagokat. Ha ez a testtartás hosszú ideig fennáll vagy gyakran ismétlődik, az különféle nyakproblémákhoz vezet: fülzúgás, migrénszerű fejfájás, myofasciális fájdalmak, nyaki sérv és más degeneratív elváltozás.

A korábbi képen látható fiatalember körülbelül 45 fokos szögben tartja a fejét, vagyis nagyjából 22 kilónyi teher nehezedik a nyakára! Minden nap összesen 2-4 órát töltünk telefonunk bámulásával, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 700-1400 órányi extra tehercipelés nehezedik a nyakra. És akkor még nem beszéltünk a számítógép előtti görnyedésről! Képzeld el, milyen rossz testtartásból fakadó nyíróerőket kell elviselnie a gerincünknek.

Mit tudsz tenni, hogy ezt elkerüld?

  1. Tartsd szemmagasságban a telefont! Állva, ülve, fekve, bármilyen pozícióban, tartsd egyenesen a nyakad és a fejed leengedése helyett a telefont emeld meg. (Jó kis válledzés lesz. 😉 )
  2. Használj tollbamondó applikációt, hogy gépelés helyett a telefonod írja a szöveget!
  3. Töröld le a közösségi oldalakat, email rendszereket és a játékokat a telefonodról! Csak akkor használd a telefonod, ha feltétlenül szükséges. A számítógép előtt ülve pedig mindig figyelj a helyes testtartásra! (Erről bővebben majd a következő bejegyzésben.)
  4. Használj korrekciós gyakorlatokat a megfelelő izmok nyújtásához és erősítéséhez!
    Ha szeretnéd megóvni a nyakad egészségét és kíváncsi vagy, milyen korrekciós gyakorlatokkal tudod megelőzni a bajt, keress bennünket bizalommal!

Oszd meg ismerőseiddel