Manapság nem csupán fogaink egészségének megőrzése, hanem a rendezett fogsor, a szép mosoly is cél. Egyre többen szeretnének megszabadulni hézagos, torlódott, előre álló fogak látványától nem csak gyermekkorban, hanem akár felnőttkorban is.

Mielőtt azonban felteszik a fogszabályozó készüléket, érdemes néhány dolgot figyelembe venni:

 1. A szabálytalan fogállás gyakran a nyelv helytelen működésének következménye. Testünk egyik legerősebb izma a nyelvünk, így nem meglepő, hogy nagy hatása van a szájüreg fejlődésére. Ha megfelelően dolgozik, fogváltáskor kialakítja a helyet a felső és alsó fogsornak, ha nem, a fogak állása sem lesz megfelelő.Míg helyes nyelésnél a nyelv a szájpadláshoz tapad, nyelvlökéses nyelésnél a szájtérben laposan helyezkedik el, a nyelv hegye nyeléskor a fogak között elöl és/vagy oldalt kicsúszik, vagy a fogakon támaszkodik, így nyomást gyakorol azokra.
  nyelvlokeses nyeles Mozgasmuhely
  Nyelvlökéses nyeléskor a nyelv kicsúszik a fogak között

  Az elülső fogak elmozdulásához mindössze 1,7 grammnyi nyomóerő is elegendő, ehhez képest az alsó ajak 100-300 grammnyi, a nyelv pedig 500 grammnyi erő kifejtésére képes. Ha pedig mindehhez hozzávesszük, hogy hányszor nyelünk egy nap, meg sem lepődünk, hogy nyelvlökéses nyelés esetén a fogak elmozdulnak a helyükről, és az állkapcsok növekedése, fejlődése is eltér az átlagostól. Percenként kb. egyszer, de beszéd, rágózás, evés-ivás során többször, egy nap leforgása alatt akár 1000-2000 alkalommal is nyelünk. Így az állkapcsokra és fogakra naponta 1000-2000 alkalommal is hatást gyakorolnak a különböző irányú és nagyságú erők.

 2. Szájlégzés, a nyitott szájtartás miatt, szintén hatással van a fogak elrendeződésére.
  Szájlégzés hatására az arc hajlamos hosszúvá és keskennyé válni. Az állandóan nyitva tartott száj miatt az állkapcsok nem fejlődnek rendesen, nem kerülnek az ideális pozícióba. Ha az állkapcsok nem jönnek eléggé előre, akkor akadályt jelentenek és szűkítik a légutat. Ez pedig jelentős mértékben hathat a fizikai teljesítőképességre. Szájlégzés során a nyelv leesik, emiatt a felső állkapcsot nem formálja a nyelv normális nyomása. Eredmény: keskeny, V alakú felső állkapocs és rendezetlen fogsor. A nyelv alsó állása hatással van a beszédre is, számos hang kiejtése torzulhat. A nyitva tartott száj miatt az arcizmok tónusa csökken, az orca izmai alulfejlettek, az ajkak lefele biggyennek, a szemek fáradtnak tűnnek.

  szájlégzés
  Egy tipikus szájlégző profil
 3. A fogak állása nem egy önmagában álló probléma, hanem azt az egész test figyelembe vételével szükséges értelmezni. Testtartásbeli elváltozások hatással vannak az állkapocsízületre, a szemmozgató izmok tónusára, a nyelvműködésre is és ezáltal a fogak helyzetére.
  Eltérő végtaghossz esetén, a lábak, a medence  vagy a váll aszimmetrikus használata során a test statikája megváltozik. Az alábbi ábra jól szemlélteti az aszimmetria miatt felborult testtartást. Látható, hogy a változások lábujjhegytől fejtetőig hatnak:testtartas_izomegyensulytalansagA billentett fejtartás hatására az állkapocsízület szimmetriatengelye is változik, ami hatásal lehet a rágásra, beszédre. A szemek szimmetriatengelye is módosul, ami befolyásolja a szemeket mozgató izmok tónusát, a látótér alakját, nagyságát. Ráadásul a szemeket mozgató izmok működése a nyelv működése között szoros kapcsolat van.

Tehát, látható, hogy akár egy korábbi sérülésből adódó (például bokaficam, keresztszalagsérülés) vagy rossz szokások (például a táska egyoldalon való cipelése, állandó keresztezett lábú ülés) miatt kialakult tartásprobléma a fogak állását is befolyásolja.

Rágóízületi problémák gyakran a nyaki gerincszakaszon, vállövben bekövetkezett eltérésekkel függnek össze. Hogy hogyan fejti ki hatását a rágóízületre egy fokozott nyaki lordózis, Te is könnyedén tesztelheted magadon:
Mi történik akkor, ha hátrahajtod a fejedet? Próbáld ki, és figyeld meg, mielőtt tovább olvasnál! 😉

Igen, ilyenkor az alsó állkapocs a felsőhöz képest hátrébb csúszik. Vagyis ilyenkor az állkapocsízületben nagyobb lesz a nyomás (kompresszió). Hasonló dolog figyelhető meg akkor is, ha a nyaki lordózis fokozott (amely bizony nagyon sok embernél jelen van).

állkapocsízületi_terápia_Szeged
Előrehelyezett fejtartásnál az alsó állkapocs hátrébb tolódik, gyakori a szájlégzés, a nyakizmok és a rágóizmok tónusa megváltozik, ami számos járulékos problémát okozhat

Ez a változás, a kompresszió negatívan fejti ki hatását a rágóízületre: finom krepitáció, kattogás, ízületi fájdalom, fogfájás, esetleg fülzúgás, szédülés, fej- és/vagy arcfájdalom jelentkezhet. A rágás, a rágómozgások változnak, amely az izmok tónusának fokozódásához, triggerpontok kialakulásához ezzel pedig további kellemetlen tünetekhez vezethetnek pl. a rágóizmok, mimikai izmok, nyakizmok területén.

Amint látható, a fogak elrendeződését nagyon sok dolog befolyásolja, és hiba lenne ezeket figyelmen kívül hagyni. A fogszabályozás ugyan szép mosolyt varázsolhat, azonban ha a kiváltó okokat nem szűntetjük meg, a fogszabályozás sikeressége kétséges. Hiába rendeződnek szépen sorba a fogak hosszú és sokszor nehézkes úton, ha a nyelv nem támasztja őket belülről, az ajkak kívülről, az előrehelyezett fejtartás miatt a nyak és állkapocs körüli izmok folyamatosan negatív hatást gyakorolnak, így azok lassan-lassan visszamásznak a régi helyükre (hiszen nem hiába kerültek oda).

A jó hír azonban, hogy speciális tornával és kiegészítő terápiás kezelésekkel a testtartást javíthatjuk, az arcizmokat tónusba hozhatjuk, az állkapocsízület és a nyelv működését normalizálhatjuk, újratanulható a helyes orrlégzés, amelyek segítségével a fogszabályozás időtartama lerövidíthető, a szép mosoly pedig maradandóvá tehető.

További információ: Dental Fitness Program

 

 

Képek forrása: internet

 

 

 

 

 

Oszd meg ismerőseiddel