A férfiak és nők többsége azért kezd el edzeni, hogy lefogyjon, szálkásodjon, definiáltabb izmai legyenek. Azonban nem kezelhetjük testünket különálló izmok halmazaként. Minden mindennel összefügg, ennek pedig anatómiai magyarázata van: mozgásszervrendszerünk elemeit (izmokat, inakat, ízületeket) egy kötőszövetes réteg, ún.fascia veszi körül. Így olyan izomláncolatok jönnek létre, melyek funkcionális komplexeket, mozgásláncokat alkotnak. Ezeknek a harmonikus együttműködése adja természetes mozgásmintáinkat.

posture

Amíg testünk tökéletesen működik, és minden alkatrésze a megfelelő helyen, a megfelelő módon és időben működik, addig az ízületek stabilak, olajozottan működnek és mozdulataink harmónikusak. Azonban ez nagyon ritka, hiszen már kisiskolás korunkban elkezdünk görnyedni, először az iskolapadban a könyv fölött, később felnőtt korunkban a számítógép és a tv előtt. Ilyenkor a vállöv elülső izmai, szalagjai ebben a pozícióban megrövidülnek, amellyel egy egész láncreakció indul be. Az előreeső váll miatt a felkarcsont berotálódik (befele fordul). Ez idővel vállsérülést, rotátorköpeny problémát fog okozni. A dolog azonban nem áll meg itt, hiszen minden mindennel összefügg: a berotált felkarcsont miatt megrövidül a fésűizom, ahogy a lapocka kicsúszik oldalra a bordakosáron. Ez kötőszövetes összeköttetésben van az oldalsó hasizommal. Ez az erőlánc pedig elfordítja a medencét. Emiatt, például járáskor, futáskor minden egyes lépés olyan hatást fog gyakorolni a csípő- és térdízületre, mint egy rossz futóműbeállítású autó: koptatni, túlterhelni fogja ezeket az ízületeket. Ráadásul a nem megfelelő testtartás egy sor más izmot késztet túlműködésre, kompenzációra. Emiatt az idegrendszerünk már nem tudja a jól meghatározott, természetes minta szerint használni izmainkat, kénytelen kerülőutakat tenni a mozgásláncban, vagyis megváltozik a mozgásminta. Példaként nézzünk ehhez egy nagyon egyszerű gyakorlatot, az oldalemelést. Ahhoz, hogy valóban a deltaizom középső részét eddzük, nagyon fontos, hogy a váll és a lapocka megfelelő pozícióban legyen. A vállízület stabilizálásában ebben az esetben a lapockazárók és a trapézizom alsó rostjai vesznek részt. A rossz testtartás miatt, ahol előrehelyezett a fejtartás és előreesnek a vállak, a deltaizom mellett sok más segédizom is belép a munkába: például a trapézizom felső része és a nyakizmok. Ezzel viszont egyrészről a nyak kap felesleges túlterhelést, másrészről egy rossz mozgásmintára is ráerősítünk.

Mi a teendő? A helyes testtartás beállítása és tudatosítása. Ehhez sokszor elegendő, ha pontosan beállítod a gyakorlatok kiindulóhelyzetét és folyamatosan figyeld magad a helyes kivitelezésnél. Vannak azonban olyan esetek (pl. tartáshibák, aszimmetriák, kóros kompenzációk), melyeket a testben fellépő izomegyensúlytalanság okoz: egyes izmok túl gyengék, mások túl feszesek, s emiatt nem megfelelően működnek az ízületek. Ilyenkor, hiába hívod segítségül a tükröt, szükség lehet szakember segítségére (gyógytornász, szakképzett edző, jógaoktató, manuálterapeuta), aki speciális gyakorlatokkal erősíti a gyenge izmokat, mobilizálja az ízületeket és újratanítja a rosszul rögzült mozgásmintákat.

Mi, a Mozgásműhelyben nagy hangsúlyt fektetünk a helyes testtartás beállítására, a megfelelő mozgások kivitelezésére, a légzés elsajátítására. Testtartás- és mozgáselemzésed után személyre szabott korrekciós gyakorlatokkal segítjük, hogy megfelelő legyen a testtartásod és a mozgásod. Így sokkal gyorsabban és sérülésmentesen érheted el fitness céljaidat.

fascia_posture

avatar-testimonial-courses

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam accumsan est at tincidunt luctus. Duis nisl dui, accumsan eu hendrerit sit amet, rutrum efficitur lacus.

Amy Adams
Creative Student

Over 12,000
5 Star Ratings

Rated 5/5 by 12,000 Students

Leave A Comment

Related Posts