Te nem jógázol? Kicsit sem? Tényleg? De miért nem?

1. “Nem vagyok elég hajlékony.”

Nem kell hajlékonynak lenned, hogy elkezd a jógát, de ha rendszeresen gyakorolsz, hajlékony leszel a jóga tökéletesen felépített ászanái segítségével. Nem egy olyan ismerősöm van, aki annak idején a lábujját sem, tudta megérinteni és most olyan bámulatos dolgokra képes, amit még ő maga sem tudott elképzelni, hogy képes rá. A jóga testgyakorlatai kicsit eltérnek a tradicionális nyújtó gyakorlatoktól, hiszen ezek, nem egy-egy izmot, vagy izomcsoportot nyújtanak meg, hanem komplexen fejlesztik a testet: növelik egyes ízületek mozgástartományát, ugyanakkor erősítik is az izmokat, így téve a testet hajlékonnyá, de ugyanakkor stabillá.

2. “Nem vagyok elég erős.”

Valóban, a jóga nem csak a nyújtásról szól, hiszen nagyon sok erősítő elem is van benne, gondoljunk csak az ászanákat összekötő vinyászákra, ami tulajdonképpen fekvőtámaszok sorozata. Egy-egy jógaórán akár 50-100 fekvőtámaszt is csinálhatsz, és akkor még nem beszéltünk a kézenállásokról, egyensúlyi helyzetekről…stb. Nyilván az erő sem egyik pillanatról a másikra fog jönni, de egy jól felépített órán, figyelmes és segítőkész oktatóval lépésről-lépésre sajátíthatod el az egyre nehezebb ászanákat. A jóga nemcsak erősít a gyenge izmokat, hanem lazítja a túl feszes izmokat, növeli  a testtudatot, testtartásjavító hatása van, így készít fel, hogy sérülésmentesen vedd a következő akadályt. img_1467-szerkesztve

3. “Nem vagyok elég vékony/fitt.”

Vigyázz a testedre, hiszen ez az egyetlen hely, ahol élhetsz! Ha nem érzed jól magad a bőrödben, még egy ok, hogy jógázz. A jóga megtanít teljesen más módon viszonyulni a testedhez: szeretni a szépségét és tisztelni az igényeit. Rájössz, hogy nem igazán az számít, hogyan nézel ki, hanem, hogy hogyan érzed magad.

4. “Nem vagyok jó benne.”

A jóga nem egy teljesítmény sport. Nem kell jobbnak lenned a melletted lévőnél, nem kell versenyezned. Itt egyetlen dolog számít csak: Te és a belső érzeteid. Nyilván fontos, hogy az egyes ászanákat a lehető legpontosabban végezd el, hiszen ez elengedhetetlen a sérülésmentes gyakorláshoz, de ezek mindig csak törekvések, mindig a saját határaidon mozogsz.

5. “Nekem ez túl unalmas, nem tudok lelassulni hozzá.”

Egész nap pörögsz? Egyik dolog után teszed a másikat? Folyamatosan jár az agyad? Nem tartasz szünetet, mert nincs rá időd, mert túl sok a dolgod, vagy egyszerűen mert ilyen személyiséged van? Talán éppen ezért kellene egy kicsit lelassulni, megállni és befele fordulni. Korábban én is úgy gondoltam, hogy egy energiabomba vagyok és semmi keresnivalóm egy jóga órán…mígnem egyszer kipróbáltam, és szerelem lett első látásra. Azóta rendszeresen igénylem ezt a fajta elvonulást, csendet, hogy az az egy- másfél óra csak az enyém legyen. Ilyenkor letisztulnak a a gondolatok és érzelmek, teljesen másképp látom a világot, ami korábban probléma volt, az most már nem az vagy egészen egyszerű megoldás van rá.
Sokan úgy gondolják, hogy a jóga unalmas, mert hosszú ideig kell egy-egy ászanát kitartani. Ez azonban nem azt jeleni, hogy közben nem dolgozik a test, a gondolatok pedig össze-vissza cikázva keresnek kiutat ebből a mozdulatlanságból. Nem! Egy jó oktató mindent töviről-hegyire elmond az adott testhelyzetről: még azt is, hogy hogyan tartsd a kislábadujját amikor kifújod a levegőt. Míg a külvilág felé te egy mozdulatlan ember vagy, addig közben folyamatosan dolgozol és miliméterről miliméterre egyre jobban belemélyedsz az adott testtartásba. Emellett fejben is koncentrálnod kell az adott feladatra, időd sincs, hogy bármerre elkalandozz. (Ha mégis, a tested azonnal jelez és kibillensz az egyensúlyodból.)
Egyébként az emberek nagy része – éppen ezek miatt – az első jóga órája után nagyfokú szellemi és testi fáradtságról számol be.

Nos, van még kifogás?

Ha kedvet kaptál jógázni, szeretettel várlak! Jelentkezz be itt!

img_1472

Oszd meg ismerőseiddel