Többnyire az ízületeinkre panaszkodunk: fáj a könyököm, fáj a térdem…stb.  Sokszor előfordul, hiába a szakképzett segítség, ezek a fájdalmak időről-időre visszatérnek, mint a bumeráng. Ilyenkor az okot érdemes máshol keresni. A trigger pontok fájdalmas pontok az izmokon, melyek nem mindig ott alakulnak ki, ahol az helyileg fáj.

16358353_1374047625978870_64897447_n

A trigger pontok kialakulása egy természetes folyamat. A test így védekezik az őt ért fizikai, lelki stresszel szemben. Fizikai stresszként leggyakrabban a túlerőltetés okolható, de ide tartozik még a hanyag tartásból fakadó izom egyensúly felbomlása is.
A trigger pontok az izmokon ott helyezkednek el, ahol a motoros ideg rácsatlakozik az izomrostra.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működnek a trigger pontok, meg kell értenünk, hogy hogy lesz egy agyi jelből izommozgás. Az agyunk motoros egységekkel kapcsolódik az izmokhoz, amelynek az idegsejtek közötti impulzusátvitelen keresztül kapják a jelet. Ezek a jelek csak akkor továbbítódnak az idegsejt végéből az izomba, ha átugorja a közte lévő apró rést (szinapszist). Ebben segítenek a különböző ingerületátvivő anyagok, azaz neurotranszmitterek, amelyeket az idegsejt bocsájt ki. A neurotranszmitterek a szinaptikus résen átjutva az izomroston egy receptorhoz kötődnek, egy elektromos jel kíséretében, amely azonnal továbbítódik. A neurotranszmitterek az idegsejtek végében tárolódnak, mennyiségük a kalciumtól és a magnéziumtól függenek. Ha nincs meg a kettő közti egyensúly és nem megfelelő mennyiségű neurotranszmitter szabadul fel, zavar lép fel az ingerületátvitelben. Ha a testben magnéziumhiány van jelen, az túl sok impulzus továbbítását okozza, amiért az izomrost túlzottan összehúzódik, görcsös lesz.
Így már érthető, hogy milyen kapcsolat van az ingerület átvitel és a trigger pontok között.

16402333_1374047579312208_40486087_n

Éppen ezért nem mindig szükséges  fájdalomcsillapítóhoz nyúlni, ha fáj valamink, ugyanis szinte mindig egy trigger pont szól bele az életünkbe. Csak néhány probléma, ami szorosan összefügg a trigger pontokkal:

  • migrén, tenziós fejfájás
  • ostorcsapás szindróma (autóbalesetnél)
  • nyak és állkapocs problémák
  • hát- és derékfájdalmak
  • íngyulladás
  • kéztő-alagút szindróma, teniszkönyök és golfkönyök
  • kismedencei fájdalmak
  • éjszakai lábikragörcs

A trigger pontok környékén az anyagcsere elégtelenné és energiaszegénnyé válik, ezáltal az izom regenerációja nagyon lelassul és az izomrost feszes marad, egészen addig, amíg ez a pont fel nem oldódik. A kezelés nem okoz túl nagy fájdalmat, éppen akkorát, hogy érezze a vendég, hogy hol a probléma és a pont kezelése milyen jelet sugároz a testen.

Trigger pont kezelésnél az ingerületátvitel gyorsasága még a MIG 27-esnél is gyorsabb! A fasciarendszer 1100 km/h sebességgel küldi a jelet az agyba, a mozgásérzékelő receptor pedig 2500 km/h-val! (Éppen csak nem halljuk…) E jelzés hatására rögtön választ kap a test, ezért a fascián történő módosítás rögtön tapasztalható lesz. Mivel az idegrendszer 4 dologgal kommunikál, ezért a trigger pontok is ezekhez kapcsolódnak: bőr, izom, kötőszövet és zsigerek. Vagyis egy hasi görcsnél éppúgy, mint egy lábikragörcsnél jelen lehetnek trigger pontok.16395781_1374047562645543_1825429277_n

A trigger pontok közül megkülönböztetünk aktív pontokat, amelyek helyileg okoznak fájdalmat és passzívakat, amelyek kisugároznak a kezelés hatására. Ha egy régóta fennálló problémánál szeretnénk a trigger pontokat megszüntetni, az hosszabb idő, mert több pontot is kezelni kell.
Mi jelenleg két kezelést végzünk: manuálterápiát és CrossTape kezelést. A CrossTape segítségével a trigger pontok környékét a manuális kezelés után is pozitív hatással ruházzuk fel.

Oszd meg ismerőseiddel