Többnyire az ízületeinkre panaszkodunk: fáj a könyököm, fáj a térdem…stb.  Sokszor előfordul, hiába a szakképzett segítség, ezek a fájdalmak időről-időre visszatérnek, mint a bumeráng. Ilyenkor az okot érdemes máshol keresni. A trigger pontok fájdalmas pontok az izmokon, melyek nem mindig ott alakulnak ki, ahol az helyileg fáj.

16358353_1374047625978870_64897447_n

A trigger pontok kialakulása egy természetes folyamat. A test így védekezik az őt ért fizikai, lelki stresszel szemben. Fizikai stresszként leggyakrabban a túlerőltetés okolható, de ide tartozik még a hanyag tartásból fakadó izom egyensúly felbomlása is.
A trigger pontok az izmokon ott helyezkednek el, ahol a motoros ideg rácsatlakozik az izomrostra.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működnek a trigger pontok, meg kell értenünk, hogy hogy lesz egy agyi jelből izommozgás. Az agyunk motoros egységekkel kapcsolódik az izmokhoz, amelynek az idegsejtek közötti impulzusátvitelen keresztül kapják a jelet. Ezek a jelek csak akkor továbbítódnak az idegsejt végéből az izomba, ha átugorja a közte lévő apró rést (szinapszist). Ebben segítenek a különböző ingerületátvivő anyagok, azaz neurotranszmitterek, amelyeket az idegsejt bocsájt ki. A neurotranszmitterek a szinaptikus résen átjutva az izomroston egy receptorhoz kötődnek, egy elektromos jel kíséretében, amely azonnal továbbítódik. A neurotranszmitterek az idegsejtek végében tárolódnak, mennyiségük a kalciumtól és a magnéziumtól függenek. Ha nincs meg a kettő közti egyensúly és nem megfelelő mennyiségű neurotranszmitter szabadul fel, zavar lép fel az ingerületátvitelben. Ha a testben magnéziumhiány van jelen, az túl sok impulzus továbbítását okozza, amiért az izomrost túlzottan összehúzódik, görcsös lesz.
Így már érthető, hogy milyen kapcsolat van az ingerület átvitel és a trigger pontok között.

16402333_1374047579312208_40486087_n

Éppen ezért nem mindig szükséges  fájdalomcsillapítóhoz nyúlni, ha fáj valamink, ugyanis szinte mindig egy trigger pont szól bele az életünkbe. Csak néhány probléma, ami szorosan összefügg a trigger pontokkal:

  • migrén, tenziós fejfájás
  • ostorcsapás szindróma (autóbalesetnél)
  • nyak és állkapocs problémák
  • hát- és derékfájdalmak
  • íngyulladás
  • kéztő-alagút szindróma, teniszkönyök és golfkönyök
  • kismedencei fájdalmak
  • éjszakai lábikragörcs

A trigger pontok környékén az anyagcsere elégtelenné és energiaszegénnyé válik, ezáltal az izom regenerációja nagyon lelassul és az izomrost feszes marad, egészen addig, amíg ez a pont fel nem oldódik. A kezelés nem okoz túl nagy fájdalmat, éppen akkorát, hogy érezze a vendég, hogy hol a probléma és a pont kezelése milyen jelet sugároz a testen.

Trigger pont kezelésnél az ingerületátvitel gyorsasága még a MIG 27-esnél is gyorsabb! A fasciarendszer 1100 km/h sebességgel küldi a jelet az agyba, a mozgásérzékelő receptor pedig 2500 km/h-val! (Éppen csak nem halljuk…) E jelzés hatására rögtön választ kap a test, ezért a fascián történő módosítás rögtön tapasztalható lesz. Mivel az idegrendszer 4 dologgal kommunikál, ezért a trigger pontok is ezekhez kapcsolódnak: bőr, izom, kötőszövet és zsigerek. Vagyis egy hasi görcsnél éppúgy, mint egy lábikragörcsnél jelen lehetnek trigger pontok.16395781_1374047562645543_1825429277_n

A trigger pontok közül megkülönböztetünk aktív pontokat, amelyek helyileg okoznak fájdalmat és passzívakat, amelyek kisugároznak a kezelés hatására. Ha egy régóta fennálló problémánál szeretnénk a trigger pontokat megszüntetni, az hosszabb idő, mert több pontot is kezelni kell.
Mi jelenleg két kezelést végzünk: manuálterápiát és CrossTape kezelést. A CrossTape segítségével a trigger pontok környékét a manuális kezelés után is pozitív hatással ruházzuk fel.

avatar-testimonial-courses

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam accumsan est at tincidunt luctus. Duis nisl dui, accumsan eu hendrerit sit amet, rutrum efficitur lacus.

Amy Adams
Creative Student

Over 12,000
5 Star Ratings

Rated 5/5 by 12,000 Students

Leave A Comment

Related Posts