A hasi régió a testünkben ritkán kezelt területnek számít, habár nagyon sok panasz innen eredeztethető.

Az egyenes hasizmot, ami a látványos kockás hasat adja, mindenki ismeri. De a többi háromról ritkábban esik szó. Miért is fontos ez? Mert sokszor a zavar a mélyebb régiókban kezdődik!

Például, ha a legmélyebb hasizmunk (m. transversus abdominis), amely fűzőszerűen körülöleli a törzsünket, nem elég erős, nem tud megfelelő tartást adni a hátunknak és a hasi szerveinknek. Ha a szerveink csak lógnak, az emésztésünk és kiválasztásunk elégtelenné válhat.

Transversus-Abdominis-right-lateral-view-812x1024

Az egyik legfontosabb testtartásért felelős izmunk, a csípőhorpasz izom mélyen a belső szervek alatt bújik meg. A modern korban szinte mindenki ül: ül a suliban, a munkahelyen, a kocsiban. Ülés következtében a csípőhorpasz túlfeszül (ráadásul a farizmok elgyengülnek), ami gyakran okoz hát- és derékpanaszokat. Ha fáj a hátunk a legkevesebbszer gondolunk arra, hogy valami baj lenne a hasunknál, nemde? Elmegyünk egy orvoshoz, hogy írjon fel valamit a hátunkra, mert fáj, kenjük vagy szedjük a bogyókat, amik általában csak egy ideig segítenek, hiszen a hatóanyag közvetve eljut a csípőhorpaszig, de az okot magát nem szűnteti meg. Célzott hát- és hasi masszázzsal javítani lehet a horpasz befeszült állapotán, s ezzel a mozgásszervi panaszok is megszűnhetnek.

Psoas-belek

Testünkben minden mindennel összefügg, kapcsolatban van, ez pedig a testünket behálózó kötőszövetnek, fasciának köszönhető. Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul e rejtélyes szövet felé, és gyakran megmagyarázhatatlan problémák hátterében éppen a fascia áll. Amikor egy műtéti beavatkozás történik (legyen szó egy kívülről alig észrevehető laporoszkópos műtétről, egy vakbélgyulladás miatti hasi bemetszésről, császármetszésről, vagy bélműtét miatti hosszanti vágásról) az addig sértetlen fascia megszakad, a műtét helyén pedig egy heg keletkezik. Ha egy heg letapad, akkor egy ún. hózúheggé válik, ami nevéből adódóan húzni fogja a testünket valamely irányba. Emiatt különböző asszimetriák alakulhatnak ki, hogy ezt a folyamatos húzást kompenzálják. Így lehet, hogy például egy vakbél műtét hege vállfájdalmat okoz.

fascia
Valahogy így viselkednek a húzóhegek is a testünkben

Ha nem foglalkozunk a hegekkel, mozgásszervi és egyéb panaszokat is okozhatnak. Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor egy műtét után a heg egy  belső szervhez tapad, amely emiatt fokozottan érzékeny és problémás lehet. A hegmasszázs lehetőséget ad arra, hogy a letapadásokat megszüntessük, a húzó hegből egy lazább, nem letapadt heget csináljunk.

Oszd meg ismerőseiddel