A várandósság természetes velejárója a testsúly gyarapodása, azonban a terhesség miatti súlytöbblet megváltoztatja a test súlyvonalát, a súlypont is feljebb helyeződik.Terhesség során a magzat növekedésével egyenesen arányosan tágul a hasfal, akár 40-50 cm-rel is nőhet a kismamák derékbősége. Ezzel párhuzamosan megnyúlik, elvékonyodik és két oldalra tolódik a has középső részén futó ún. egyesen hasizom (rectus abdominis). A táguló hasfal miatt a hasizmok kevésbé tudják ellátni támasztó, gerincstabilizáló szerepüket. Fokozódik az ágyéki szakasz lordózisa, a medence előrébb billen, ami gyakran derékproblémákat okozhat.  Másrészről bizonyos tényezők – elsősorban a túlsúly, nehéz tárgyak gyakori emelése, a helytelen testtartás és a gyenge kötőszöveti felépítés – elősegítik hasizmok fiziológiásnál nagyobb mértékű szétnyílását, majd a rostok szétválását, azaz a rectus diastasis kialakulását.
A megfelelő testtartás javító, farizmokat, mélyhátizmokat erősítő, törzs stabilizációt fejlesztő és a medencefenék izmainak tónusfokozását elősegítő gyakorlatok végzése a terhesség előtt és alatt is sokat segíthet e panaszok kialakulásának csökkentésében.
terhesseg_testtartas
A mellek növekedésével gyakran együtt jár a fokozott háti kifózis, a vállak előre esése, a lapockák protrakciója. Ahogy növekszik a baba, úgy kerül egyre feljebb a rekeszizom. A hasi légzést (costo-diaphragmalis légzés) fokozatosan felváltja a mellkasi (costalis) légzés, a kisebb tüdőtérfogat miatt csökken az úgynevezett rezerv-kapacitás, tehát hamarabb alakulhat ki légszomj.

A fokozott háti görbület, a vállak befele fordulása automatikusan vonja maga után az előrehelyezett fejtartást, ami gyakran fejfájást, nyak- és állkapocs-ízületi problémákat okozhat.

A terhesség előrehaladtával gyakran az alsó végtagok kifele fordulnak és a lábfej pronálódik, a testsúly a belső talpélre helyeződik, kialakulhat a lúdtalp. Jellegzetes járás lehet az x lábas járás. A stabilitás érdekében szélesebb alátámasztás, azaz enyhe lábterpesztés figyelhető meg. Emiatt fontos a lábfejtorna, szükség esetén lúdtalpbetét használata is.

A terhesség alatt termelődik egy relaxin nevű hormon, amely megnöveli a kötőszövetek víztartalmát, aminek következtében azok mérete és rugalmassága megnő. Ezáltal biztosítja a medence megnövekedett mozgását, hogy a növekvő magzat elférjen benne, és megkönnyítse a szülést. A terhesség alatt segíti a hasizmok rugalmassá válását és szülés közben a medence izmainak nyúlását. E hormonváltozások következtében az ízületeket tartó ínszalagok megnyúlhatnak, ezáltal megnő mozgásterük, aminek következtében csökken az ízület stabilitása. A leginkább érintett területek a szeméremcsont rostos-porcos összeköttetése (symphysis pubis) és a keresztcsont két csípőízülete (SI-ízület). A kétoldali szeméremcsont rostos-porcos összeköttetésének távolsága akár 9 mm-re is megnőhet, ami kellemetlen érzést okozhat a szeméremcsont és az ágyék környékén. Előfordulhat, hogy az ízületek szétválnak, ami állás közben vagy járáskor éles fájdalmat okozhat.
Ha a terhesség alatt az ízületek túlságosan megnyúltak, a szalagok lazasága az ízületek instabilitása maradandó lehet, ezért fontos a megfelelő mértékű terhelés és nyújtás a kismama tornák alkalmával.

terhesseg-derekfajas

Oszd meg ismerőseiddel