A várandósság természetes velejárója a testsúly gyarapodása, azonban a terhesség miatti súlytöbblet megváltoztatja a test súlyvonalát, a súlypont is feljebb helyeződik.Terhesség során a magzat növekedésével egyenesen arányosan tágul a hasfal, akár 40-50 cm-rel is nőhet a kismamák derékbősége. Ezzel párhuzamosan megnyúlik, elvékonyodik és két oldalra tolódik a has középső részén futó ún. egyesen hasizom (rectus abdominis). A táguló hasfal miatt a hasizmok kevésbé tudják ellátni támasztó, gerincstabilizáló szerepüket. Fokozódik az ágyéki szakasz lordózisa, a medence előrébb billen, ami gyakran derékproblémákat okozhat.  Másrészről bizonyos tényezők – elsősorban a túlsúly, nehéz tárgyak gyakori emelése, a helytelen testtartás és a gyenge kötőszöveti felépítés – elősegítik hasizmok fiziológiásnál nagyobb mértékű szétnyílását, majd a rostok szétválását, azaz a rectus diastasis kialakulását.
A megfelelő testtartás javító, farizmokat, mélyhátizmokat erősítő, törzs stabilizációt fejlesztő és a medencefenék izmainak tónusfokozását elősegítő gyakorlatok végzése a terhesség előtt és alatt is sokat segíthet e panaszok kialakulásának csökkentésében.
terhesseg_testtartas
A mellek növekedésével gyakran együtt jár a fokozott háti kifózis, a vállak előre esése, a lapockák protrakciója. Ahogy növekszik a baba, úgy kerül egyre feljebb a rekeszizom. A hasi légzést (costo-diaphragmalis légzés) fokozatosan felváltja a mellkasi (costalis) légzés, a kisebb tüdőtérfogat miatt csökken az úgynevezett rezerv-kapacitás, tehát hamarabb alakulhat ki légszomj.

A fokozott háti görbület, a vállak befele fordulása automatikusan vonja maga után az előrehelyezett fejtartást, ami gyakran fejfájást, nyak- és állkapocs-ízületi problémákat okozhat.

A terhesség előrehaladtával gyakran az alsó végtagok kifele fordulnak és a lábfej pronálódik, a testsúly a belső talpélre helyeződik, kialakulhat a lúdtalp. Jellegzetes járás lehet az x lábas járás. A stabilitás érdekében szélesebb alátámasztás, azaz enyhe lábterpesztés figyelhető meg. Emiatt fontos a lábfejtorna, szükség esetén lúdtalpbetét használata is.

A terhesség alatt termelődik egy relaxin nevű hormon, amely megnöveli a kötőszövetek víztartalmát, aminek következtében azok mérete és rugalmassága megnő. Ezáltal biztosítja a medence megnövekedett mozgását, hogy a növekvő magzat elférjen benne, és megkönnyítse a szülést. A terhesség alatt segíti a hasizmok rugalmassá válását és szülés közben a medence izmainak nyúlását. E hormonváltozások következtében az ízületeket tartó ínszalagok megnyúlhatnak, ezáltal megnő mozgásterük, aminek következtében csökken az ízület stabilitása. A leginkább érintett területek a szeméremcsont rostos-porcos összeköttetése (symphysis pubis) és a keresztcsont két csípőízülete (SI-ízület). A kétoldali szeméremcsont rostos-porcos összeköttetésének távolsága akár 9 mm-re is megnőhet, ami kellemetlen érzést okozhat a szeméremcsont és az ágyék környékén. Előfordulhat, hogy az ízületek szétválnak, ami állás közben vagy járáskor éles fájdalmat okozhat.
Ha a terhesség alatt az ízületek túlságosan megnyúltak, a szalagok lazasága az ízületek instabilitása maradandó lehet, ezért fontos a megfelelő mértékű terhelés és nyújtás a kismama tornák alkalmával.

terhesseg-derekfajas

avatar-testimonial-courses

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam accumsan est at tincidunt luctus. Duis nisl dui, accumsan eu hendrerit sit amet, rutrum efficitur lacus.

Amy Adams
Creative Student

Over 12,000
5 Star Ratings

Rated 5/5 by 12,000 Students

Leave A Comment

Related Posts