Vajon egy nem-mozgásból adódó fájdalom valóban megszűnik attól, hogy csak szimplán ráfekszünk egy párnára?
De jó is lenne, ha lenne csodakapszula meg csodaeszköz, ami egy pillantás alatt eltűntetné a zsírpárnákat a hasunkról vagy megszűntetné a térdfájásunkat vagy tökéletességet biztosítana életünk minden területén…
Szóval, nem a rövid válaszom: egy nem-mozgásból adódó fájdalom nem fog megszűnni attól, hogy ráfekszünk valamire.
A hosszú válaszom és a sztori mellé, hogy miért érdemel a téma egy egész posztot:
Egyik kedves vendégem megkérdezte, hogy szerintem használjon-e nyakpárnát az egésznapos görnyedés kompenzálásaként a nyakfájdalmai enyhítésére. Utólag is köszönöm a bizalmat, hogy ilyen témában kérte a véleményemet. Mivel nem ismerem az eszközt, mondtam, hozza el magával a következő alkalommal és megnézzük, hogy mi is ez, mit és hogyan csinál a testtel.
 
Előrehelyezett fejtartásról akkor beszélünk, ha a fej, pontosabban a fül a váll vonala elé kerül. Ilyenkor bizonyos izmok túlfeszülnek (pl. fejbiccentő izom, tarkótájéki izmok, mellizmok), mások túlnyúlt helyzetben rögzülnek és kénytelenek a fej súlyát egész nap tartani (pl. trapézizom felső része, lapockaemelő izom). Ilyenkor nem csak előrébb kerül a fej, de ahhoz, hogy a szemek előre nézhessenek, a fej hátra is billen (ebből következően az állkapocsízület helyzete is megváltozik). Ilyenkor a nyakcsigolyák helyzetében a furcsa anomália alakul ki: a normális nyaki lordózis helyett a nyak alsó része kiegyenesedik, a felső részén pedig fokozott lesz az ív (lordózis). Részben ennek köszönhetően alakul ki a “banyapúp” is. 

Ebben a fejtartásban azért alakulhat ki fájdalom, mert:

  • olyan izmoknak kell hosszú ideig megfeszülniük, amelyeknek nem ez lenne a funkciójuk (nem hiába lapockaemelő izom a neve, hiszen a lapockát hivatott emelni, nem pedig a fejet tartani)
  • a túlnyújtásra így jelez a testünk
  • a fejbe lépő erek és idegek nyomás alá kerülnek…stb.

Tulajdonképpen a fájdalommal azt próbálja üzenni a testünk, hogy ez a helyzet élettanilag nem megfelelő, túl hosszú ideig voltunk ebben a pozícióban, meg kellene már mozdulni végre.

 
Optimális helyzetben, amikor az ember lefekszik a földre, vagy háttal a falnak támaszkodik, a fül a váll vonalában van, a nyakban finom lordózis látszik, a szemek előre néznek. Ha megnézzük ennek az ergonómikus nyakpárnának az alakját, az látszik, hogy nagy az íve. (Ebből egy méret van, tehát ugyanazt a párnát teszi a nyaka alá egy 160cm magas 50kg-os nő is, mint egy 190cm magas 95kg-os férfi…). A neten fellelhető képek is (és a vendégemről készített képek is) azt mutatják, hogy ilyenkor a fej nem érintkezik a talajjal. Gyakorlatilag ugyanazt a helyzetet veszi fel a nyak ilyenkor, mintha fal mellett állna előrehelyezett fejtartással vagy mintha a számítógép előtt görnyedne. A különbség az, hogy a gravitáció más irányból hat, emiatt érzi azt az ember, hogy ezen fekve a nyak ellazul, hiszen most már nem kell a fejét tartania, de maga a testhelyzet mitsem változik (hiszen a túlnyúlt helyzetben rögzült izmoknak most sincs lehetőségük más izomhosszúságot felvenni, a fej ugyanúgy hátrabillen.) Különösen azoknak lehet kényelmes ez a nyakpárna, akiknek kifejezettebb előrehelyezett fejtartásuk van és nem tudnak kényelmesen háton feküdni párna nélkül.

Akkor mi a megoldás?

Hiszem, hogy mozgatószervrendszeri problémát mozgás nélkül nem lehet orvosolni. Szóval a megfelelő minőségű, rendszeres mozgás elengedhetetlen. A megfelelő minőségen azt értem, hogy olyan korrekciós gyakorlatok végzése szükséges, amely segít megszűntetni az előrehelyezett fejtartást. A rendszeres mozgáson pedig azt értem, hogy minimum óránként fel kellene állni a számítógéptől és csinálni a korrekciós gyakorlatokat. (Csak ez ugye idő, energia, mennyivel könnyebb lenne, ha mindezt megspórolhatnánk egy kis fekvéssel.)

Ha szeretnéd megpihentetni a nyakadat, akkor feküdj háton, finoman húzd be az állad és nyújtózkodj a fejtetőddel felfele, távolítsd a vállaidat a füledtől. Ha így nagyon kényelmetlen tegyél összehajtott törülközőt a fejed alá és törekedj arra, hogy mindig csak annyira emeld a fejed a törcsikkel, amennyire feltétlenül szükséges. Így egy idő után nem lesz szükséged a fejed megemelésére.
1. Helyes fejtartás fal mellett 2. Előrehelyezett fejtartás fal mellett 3. Előrehelyezett fejtartás kompenzálva 4. Helyes fejtartás könnyítése törülközővel
A fenti kép, melyet ha 90 fokkal elforgatsz, a talajon fekvő pozíciókat imitálja, forrása itt.
Ha gyakran fáj a nyakad, ha “banyapúpod” van, ha te is észrevetted, hogy nem jó a fejtartásod és szeretnél rajta érdemben változtatni, hosszútávú megoldást keresel és kíváncsi vagy, hogy aktív részvételeddel milyen más pozitív mellékhatásokat is tapasztalhatsz meg, keress bennünket bátran és személyre szabott korrekciós gyakorlatokkal segítjük, hogy jobban érezd magad a bőrödben!

Oszd meg ismerőseiddel