Az életünk során mindannyin találkoztunk már sebekkel, hegekkel. Kiskorunkban, amikor a bringával elestünk és felhorzsoltuk a karunkat vagy a térdünket, vagy amikor a Balatonban egy kagylóba léptünk. Rosszabb esetben, amikor valamiért műteni kellett minket.Sérülés esetén azonnal beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa. A sebgyógyulás tulajdonképpen egy speciális gyulladásos folyamat, amely a szövethiány pótlásához, a kötőszövet hegesedéséhez és a hámszövet regenerációjához vezet. Ha minden rendben zajlik, egy vágás fél-egy év alatt teljesen meggyógyul és elhalványodik. Persze ez függ a sérülés méretétől, az adott helytől (lágy rész, gyakran mozgó testrész) és a megfelelő sebkezeléstől is. Ha a bőr erővonalával egyezik a varrat és megfelelő a kollagén termelés, gyorsan és szinte komplikációmentesen gyógyul.
A bőr hámrétege és a nyálkahártya a teljes értékű, ún. regenerációs szövettel gyógyul. A kötőszövetek azonban (a zsírszövetek, az izmok, a csontok, az inak, az idegek illetve az érfal) hegszövettel gyógyulnak, amely nem válik teljes értékűvé, bizonyos funkciókat nem tud ellátni. A hegszövetben például nincsenek a bőrre egyébéként jellemző verejtékmirigyek, szőrtüszők, pigmentek.

heg

Sokan úgy gondolják, hogy a hegek pusztán esztétikai problémát okoznak. Vizsgáljuk meg a kérdést a testünket búvárruhaként behálózó fascia-rendszer szempontjából is! Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy kiszakadt a ruhája és meg kellett varrni. A varrás sikerült jól, szinte láthatatlanul és kevésbé jól (például  nagy volt a szakadás, hiányzott egy darabka anyag a ruhából), amikor a varrás mentén gyűrődések, behúzódások alakultak ki, vastag lett a varrás…stb. Nos, nincs ez másként a „fasciaruhánkkal” sem! Ezek a helyi elváltozások kihatnak testünk távolabbi részeire is, hiszen a „fasciaruhán” keletkeznek behúzások, amelyek  akár testtartásbeli változásokat is előidézhetnek.

heg_fascia

Például egy vakbélműtétből megmaradó heg okozhat vállfájdalmat ugyanazon az oldalon, ahol a heg van! De ugyanilyen zavart okozhat az arthroszkópos műtét is. Gondoljunk csak bele: bár mi a bőrünkön csak egy kis sebet látunk, de a szerkezet befelé nagy utat tesz meg, emiatt a heg mélyebb, amely szintén beleszól a mozgásba vagy a tartásba! Hasonlóképp egy tetoválás is okozhat zavart a fasciában, hiszen az is heggel jár, így érdemes elgondolkozni, hogy vajon a vádlira tetovált pillangó okozza-e a csípőproblémánkat vagy csak simán túlterheltük?
Bodymapping során figyelembe vesszük a testen elhelyezkedő hegeket és képet kaphatunk ezek testtartást befolyásoló szerepéről is.

De mit tudunk tenni, ha már van rajtunk heg egy korábbi sérülésből, műtétből?

Ahhoz, hogy a hegeink ne okozzanak problémát, szinte állandó figyelmet és kezelést igényelnek. Vannak olyan speciális krémek, amelyek serkentik a kollagén- termelést és a szervezet öngyógyító folyamatait. Ha letapadt hegről van szó, kötőszöveti masszázzsal és speciális tapaszolással tudjuk a letapadást megszüntetni. Rendkívül hatékonyak még a lágylézer kezelések is.

 

avatar-testimonial-courses

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam accumsan est at tincidunt luctus. Duis nisl dui, accumsan eu hendrerit sit amet, rutrum efficitur lacus.

Amy Adams
Creative Student

Over 12,000
5 Star Ratings

Rated 5/5 by 12,000 Students

Leave A Comment

Related Posts