Kerek popsi, kockás has, nagy bicepsz, széles hát… általában erre vágynak az emberek. Meg a súlyokra, mert anélkül nem edzés az edzés. A 21. században egyre nő a vágy a tökéletes test iránt. A külsőre tökéletes test iránt, amiben jól mutat a miniszoknya és amiben lehet feszíteni a strandon. Ritkán fektetnek hangsúlyt a mélyen fekvő, ám annál fontosabb izmokra. 

Ezek közé tartoznak a medencefenék izmai. Fő feladatuk a hasűri szervek megtartása, nyitja-zárja, illetve zárva tartja a húgycső és a végbél nyílását, részt vesz a hüvely tónusának megtartásában és szülésnél is kiemelt szerepe van. Mivel egy láthatatlan izomcsoportról van szó és amúgy is kínos beszélni a pisilésről, kakilásról, a szexuális problémák pedig egyenesen tabutémának számítanak, nem is nagyon foglalkozunk vele, vagy csak amikor már baj van. Pedig egy gyenge medencefenéki izomzattal elkezdeni futni, súlyokat emelgetni vagy más módon terhelni ezt a területet, a meglévő problémák súlyosbodásához vagy új problémák megjelenéséhez vezethet. (Gyenge medencefenék izomzat által okozott leggyakoribb problémák: menstruációs görcs, inkontinencia, merevedési zavar, székrekedés, aranyér.)

medencefenék

A másik fontos izom a rekeszizom, legfontosabb légzőizmunk. Ez a kupolaszerű izom választja el a hasüreget a mellüregtől. Belégzéskor, a bordakosár tágul, a rekeszizom összehúzódik, amelynek hatására a kupola ellaposodik. Kilégzéskor éppen ellentétes a folyamat: a rekeszizom elernyed, aminek következtében a mellüreg térfogata csökken.

rekeszizom_légzés

Az emberek többsége úgy gondolja, hogy légzése normális, egészséges. Ez legalább akkora tévhit, mint amit az étkezési és folyadékfogyasztási szokásairól vél. A mai magyar társadalom legalább 90%-a nem lélegzik helyesen. Általában gond van a légzés ritmusával, a be- és kilégzés arányával, a légzésszünetek hosszával, a belégzés helyével, a levegőmennyiséggel. Gyakori a szájlégzés. A légzés milyensége meghatározza milyen a sejtjeink oxigénellátottsága, ez pedig egész testünk egészségére kihat. A helytelen légzés fáradtságot okoz és akár kétszeresére növelheti az alvásigényt. Befolyásolja a testtartást. A rekeszizom számos más izommal áll kötőszövetes összeköttetésben, így akár olyan panaszokat is okozhat, amire nem is gondolnánk.

rekeszizom
A rekeszizom elhelyezkedése a mellüreg és a hasüreg határán. 

Szerencsére a légzés normalizálásával, légzőgyakorlatok alkalmazásával számos egészségügyi probléma orvosolható: a vérnyomás csökkentésétől kezdve, a fogyáson keresztül, a légúti panaszok mérséklésén át a stresszkezelésig.

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem irányul a “CORE” izmokra, amelyet sokan a hasizmokkal azonosítanak. Azonban a core-hoz nem csak a hasizomzat tartozik: szerves része a gerinc mellett futó vaskos izomköteg (a gerincmerevítők) is. Alul található a medencefenék izomzata, felül pedig a rekeszizom.

hasüreg
Jobb oldalon a helyes testtartás látható: megfelelő légzés (aktív rekeszizom), erős hasizmok és gátizmok. Bal oldalon a helytelen légzés, gyenge hasizmok miatt a medence előre billen, az ágyéki gerinc fokozott lordózisa látható.

A harmadik nagyon elhanyagolt izomzatunk, a talp izmai. Jelenlegi életmódunk (a sík felületen, sokszor kényelmetlen pozícióba kényszerített cipőben való járás) következménye, hogy a talpunkon levő izmok gyengülnek. Erről bővebben: itt.

Foglalkozzunk tehát azokkal a részeinkkel is, amit bár nem mutogatunk a strandon, de létfontosságú szerepük van abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, attól függetlenül, hogyan áll a bikini! A medencefenék izmainak megtornáztatásában nagy segítséget jelent az intim torna. A rekeszizom edzésében a különböző légzőgyakorlatok. A talpizmok fejlesztésében a mezítláb járás és különböző lábfejtornák. (És mindhárom területet egyszerre fejleszti a jóga.)

 

 

 

Oszd meg ismerőseiddel